
Texte en provençal suivi de sa traduction française
Lou fen de crau : l'or verd di Prouvençau !
Qu vous a pas di que Prouvènço èro lou Paradis sus terro, pèr lis ome coume pèr li bèstio ? Pèr n’en douna la bello provo, l’eisèmple de la Crau bastara segur emé soun fen de trìo, lou fen de Crau. Aquéu fen qu’a tant bouen goust, crèis entre Arle e Seloun pèr semoundre uno valour dietetico di grosso emé li calourìo emai li prouteïno que van bèn.
E talamen qu’a panca trouba soun parié, rèsto vuei lou soulet bèn marca AOC/AOP que siegue fa pèr l’apasturado di bèstio. Degun sara dounc sousprés de lou vèire segnoureja à Paris au prestigious Saloun internaciounau de l’Agriculturo, ounte ié tène soun estàndi à-néu, proche li froumage, li vin vo àutris especialita gastrounoumico !
Lou cartabèu di cargo segui pèr aperaqui 270 agricultour es forço rigourous e se comto pas mens d’un vintenau d’espèci vegetalo coume lou froumentau, lou tréule vióulet, l’espento mourtaiado, lou margai, la pastenargo e lou ranouncle acre... que mai de la mita es de gramenun e que lou quart es de legumenouso.
Mai au juste coume vai qu’es tant bon aquéu fen ? Aqui parlo clar que la Crau i’es pèr quaucarèn. Verai, aquelo vasto plano caialouso i raro de Camargo, qu’es forço secarouso e de-longo ventouso, prouficho de dous avantage : la napo freatico gigantasso qu’es souto sa crousto - uno reservo d’aigo bevablo qu’es majouralo pèr la regioun - e lis aigo de Durènço touto cargado de minerau aupen. A la bello sesoun, li pradarié aseigado de Crau fan veni tres recordo de fen. Pèr Sant Jan, lou proumié fenejage, que si fibro soun bèn drudo, es lou mai precious pèr li chivau. Aquelo recordo d’aqui part dre vers lis aras en Franço emai en deforo, pèr abari li pur-sang dis Emirat aràbi uni, di Reiaume saoudian e maroucan, d’Irlando, d’Alemagno, terro d’elèi pèr li chivau de councous e de courso : i’a meme de fen que passo la Mancho, pecaire, pèr li chivau de la Rèino Lisabèu II !
Aperaqui 15% di 80 000 touno levado, soun manda dela nòsti frountiero. Lis àutri fenejage de la fin de juliet pièi de la fin d’avoust soun pulèu cafi de legumenouso e dounc de prouteïno. Es la bouvino e lou fedan que n’en fan riboto pèr nous douna lou bon la. Pièi, d’óutobre au mes de febrié, ié vènon paisse li fedo de la raço merinos d’Arle majamen, qu’après l’amountagnage soun bèn countènto de se regala d’aquélis erbage requist ... Uno qualita que nous ramento que l’AOC fuguè bèn ameritado. Pèr miés coumprendre soun istòri, fau remounta à la fin dóu siècle 19en (1894) que la Crau avié deja fa assaupre soulide en tóuti coume èro delicious soun fen pèr lou prouvesimen di chivau de tiro, dins li gròssi vilo.
E bèn counscient d’aquelo marco d’elèi, li proudutour pausèron li raro d’un relarg geougrafi bèn defini tre 1941. Depausèron pièi lou noum en 1948, e l’apelacioun d’óurigino judiciàri en 1958. Es en 1997 que fin-finalo l’AOC fuguè averado à l’Istitut naciounau de l’óurigino e de la qualita (INAO). Se la pichoto istòri gardara en memòri Marcèu Jouve coume lou cabiscòu foundadou dóu Grihet dóu Plan-dei-Cuco, la grando istòri, elo, pourra si souveni d’aquel óuficié de la cavalarié emai rèire-Presidènt de la Chambro d’Agriculturo di Bouco-dóu-Rose en 1949, un d’aquéli que pourtè uno pèiro majouralo au clapié pèr la recouneissènço dóu fen de Crau.
Enfin, quand parlan dóu près, coume pèr tout proudu de lùssi, lou fen de Crau rèsto tres cop mai carivènd qu’un fen ourdinàri, sènso fourça... Vaqui perqué soun embalage es pas coumun nimai : ié meton uno cordo embaladouiro roujo e blanco, que n’i’a pas dos coume acò, em’un certificat que vai coutrìo tout signa de la man dóu proudutour. D’aquéu fen ! Quand vous disian qu’èro d’or !
Jan-Miquèu TURC
Proufessour certifica de lingo prouvençalo
(Acadèmi de-z-Ais-Marsiho)